SELAMAT DATANG KE BLOG KAMI ANAK FELDA. DAPATKAN INFO TENTANG ISU-ISU FELDA DAN BERKONGSI PENDAPAT TENTANG APA JUA BERKAITAN DENGAN FELDA

Sunday, July 06, 2014

Beras Keluaran Koperasi Majlis Belia FELDA Malaysia.

Kafelda ingin mengucapkan tahniah kepada kepimpinan baru Majlis Belia Felda Malaysia diatas usaha mengeluarkan produk mereka sendiri.
Produk ini akan berada dipasaran tidak lama lagi. Kafelda berharap selepas ini ada lagi produk-produk lain yang bakal diusahakan oleh mereka.
Tahniah!!!

2 comments:

  1. Tahniah la.. Harapan pekerja dikalangan G2...
    Rasanya ini hanya pembungkusan.. Bagus untuk permulaan..
    Seterusnya mbfm kena fikir produk yg berasaskan sawit seperti .minyak masak.sabun dan sebagainya... Bina kilang di setiap gugusan produk yg berbagai...G2 pekerja utamanya...
    Jangan ada alasan dlm dunia yg cangih ini "kilang di pendalaman tidak ikonomik"

    ReplyDelete
  2. Sebenarnya kewujudan Felda sejak sekian lama dapat tumpang sedikit habuan w/pun tak seberapa . Walaupun tidak dapat turut serta bertungkus lumus berkeringat untuk mendapat sedikit ruang tanah untuk bercucuk tanam. Namun disebalik itu tredapat beberapa orang keluarga mendapat tempat dirancangan Felda, Felcra dll. Terima kasih atas kejujuran Almarhum Tun Abd Razak Hussein membantu menolong gulungan terpisah dari arus kewangan sedikit masa dahulu. Kini setelah ada diantara mereka bergelar jutawan hasil dari keringat peneroka Felda, w/pun hanya sekadar tempelan yang inilah telah menyentap "nyawa" warga Felda. Pada awalnya warga ini mengharapkan "tahi lalat" tempelan yang kelihatan manis pada awalannya, akhirnya telah memperlihat wajah sebenar setelah sampai waktunya tahi lalat itu telah kelihatan tempelan. inilah pengelihatan "kabur" yang memilih kelihatan "tahi lalat" tempelen. Kini timbul persoalan dimana jujurnya si tahai lalat!. Sila lihat CNP dibawah:-

    Saham Felda asal RM4.55 kini RM2.80 cuba jelaskan.... Tq.

    ;;;;;;;;

    AnonymousJune 5, 2012 at 11:51 AM

    • Sya bkan org Felda tapi ramailah juga sdra dan knalan adk brdik sbgai peneroka. Sya berpakat dgn keluarga terdekat as adk brdik, sya buka satu acc CDS kami kuarkn modl sdkit pohon mlalui saham bumiputra di MITI dapatlah 45 lot kira2 45000 x 4.55 (204.000+++). Minta doa kepada Allah SWT pd 28 JUN 2012 time listing mencecah RM20 - 50/=, Alhamdulillah, jika RM30/= dah memadai dapatlah RM1.5juta++. Kemudian sya cadangkan agih2kn mengikut percent kami buat tu!!!. Adik brdik kami stuju. Semoga Allah memberkati hasrat kami dengan bantuan kerajaan hari ini. InsyAllah.

    AnonymousJune 5, 2012 at 9:03 PM

    salam..bagus kalau dpt peluang beli lot sbyk tu..tapi unjuran min RM20 dlm bln Jun ni, trlalu tinggi..gerun tgk..sy tak rasa ia akan pergi setinggi itu dlm masa singkat..prtgahan tahun depn mungkin boleh..
    semoga Allah membrkati hasrat saudara sekeluarga..
    lpas dpt untung jgn lupa berzakat..tolak zakat, baru kira bahagian adik beradik..dlm hal ni sebaik-baiknya rujuk pusat zakat nanti..

    AnonymousJune 5, 2012 at 10:39 PM

    Terima kasih atas ingatan sdra. Sya baru saja tunaikan zakat hasil simpanan diproleh dari pelabagai sumber disediakan kerajaan. Bukan riak saban tahun sya tunaikan tanggungjawab kpd pihak berwajib kpd mreka yang memerlukan. Sya jangkakan listing FGVHB nanti diantara RM6 -7, itu semua rezeki kurniaan Allah. Eloklah sedara juga memahami hasrat seseorang, jika kita bercakap tanpa merujuk kepada yang arif seolah2 kita berdoa kepada kegagalan, tapi jika nawaitu kita kpd kebaikan insyAllah merestui hasrat kita. Amin... JazakAllah Khairan Kaasiran...

    AnonymousJune 5, 2012 at 11:07 PM

    Berapa besar keyakinan PM yang saham Felda tak akan ikut jejak Facebook selepas di senaraikan.. kalau dalam tempoh 6 bulan pertama, saham bernasib malang... Insya Allah kerajaan Be End akan menemui ajalnya dalam tempoh yang singkat..

    AnonymousJune 6, 2012 at 4:31 AM

    Saya tak pakar dlm hal hal saham nie....tapi yg saya tahu pelaburan yg berisiko tgi memberi pulangan yg tgi....bukan tak menyokong saham nie..cuma cara tak sesuai.....

    AnonymousJune 6, 2012 at 6:05 AM

    Asal penubuhan felda adalah utk menolong org2 melayu pd masa itu supaya dpt memiliki tanah serta rumah sdri.Namun ada yg tentang dan mengatakan krajaan zalim nak letak org melayu dlm hutan.Skrg bila krajaan nak tingkatkan ekonomi org melayu, mereka kata nak tipu rakyat.klu mcm ning smpai bila2 pun org melayu xakan maju.Tnpa usaha kjaan yg kau org anggap penipu ini sesungguhnya felda xakan wujud spt hari ini.fikir2 kan wahai anak2 felda

    ReplyDelete

KAFELDA mengalu-alukan pandangan, idea dan teguran yang membina untuk tatapan umum.